PFAS (per- och polyfluorerade ämnen), eller högfluorerade ämnen som de också kallas, är extremt svårnedbrytbara och kallas därför ”evighetskemikalier”. Studier har visat att höga nivåer av PFAS kan påverka hälsan negativt genom att störa hormonella processer, minska immunförsvaret och öka risken för cancer.

De flesta exponeras huvudsakligen via inomhusmiljön och livsmedel såsom fisk, ägg, frukt och dricksvatten. Om dricksvattnet är påverkat kan det utgöra en stor exponeringskälla. Även fisk från påverkade områden kan innehålla höga halter.

Exempel var PFAS kan förekomma:

  • Inomhusmiljö
  • Livsmedel
  • Dricksvatten
  • Hygienprodukter
  • Kosmetikaprodukter
  • Beläggningar köksredskap
  • Impregneringsmedel textilier
  • Brandskum

 

Vill du veta mer eller har några frågor? Kontakta Filip Hallén hos oss!

>Läs mer om PFAS, analys, föreskrifter och gränsvärden 

Foto: Naturskyddsföreningen

Share This