Djupdragningsprovning

Djupdragning av metaller medger tillverkning av sömlösa och komplexa detaljer som skapats från ett enda stycke, så som läskburkar och diskbänkar.

Djupdragning, som även kallas dragpressning, djuppressning och sträckpressning, är en tillverkningsmetod där materialet bildar en sömlös detalj med hjälp av hög presskraft. Tillverkningsmetoden ställer höga krav på att ha koll på materialets egenskaper och dragfasthet.

Safe Control utför en mekanisk provning där materialets seghet- och sträckningsegenskap provas. Provet förs in i en öppning genom testhuvudet och hållaren ställs in för arktjockleken med hjälp av den medföljande skalan. Testhuvudet dras manuellt mot ett stopp på lokaliseringshylsan som klämmer fast provet med en kraft av 10 kN. Kopplingsstiftet dras utåt från lokaliseringshylsan, testhuvudet vrids medurs och koppningsprocessen påbörjas.

Det uppnådda värdet på koppningstestet visas på en digital räknare. Formningsprocessen och sprickans utseende kan observeras på ett bekvämt sätt genom att titta ner i hållaren.

Djupdragningsprovning

Förstörande provning

Ericsen modell 100 är en bänkmonterad plåtprovningsmaskin. Provning utförs genom förstörande provning och materialet får vara upp till 2 mm i tjocklek.

Kontaktperson

Harald Fredriksson
Ansvarig: Mekanisk provning

Telefon: 031-65 64 98

fornamn.efternamn@safecontrol.se 

 

Swedac Ackrediteringsmärke 5622

Ackreditering

Safe Control Materialteknik AB är ackrediterat sedan 2001 och innehar flexibel ackreditering sedan 2016. 

All provning sker mot europeiska och internationella standarder.

Se vår ackrediteringsomfattning »

 

    Share This